Het Team

Welkom bij Student en Voeding!


Het probleem

De maatschappij schreeuwt: wie biedt er duidelijkheid omtrent voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement? Hoe draag ik verantwoording voor mijn eigen lichaam? Is er een alternatief voor de pillen die in grote getalen over de toonbank rollen? Zijn er mogelijkheden om medicatie af te bouwen? Kan ik vrij worden van ziekte? Waar vind ik artsen die mij van actueel advies kunnen voorzien? Wie biedt mij houvast in de wildernis, genaamd ‘social media’? Lifestyle coaches, foodbloggers en personal trainers hebben gezien dat het geld in de vrije markt voor het oprapen ligt nu de medische wetenschap de antwoorden niet meer lijkt te hebben, de zorgsector niet is ingericht op gezondheid als verdienmodel en (para)medici onderling aan het uitvechten zijn wie met de scepter mag zwaaien. De alternatieven zijn populairder dan ooit. Het kost ook wat, maar dat vervaagt in het motto dat gezondheid je toch het meest waard zou moeten zijn. Wat is de prijs die de gezondheidszorg voor deze zoekende mensen betaald?

  • 1 op de 2 volwassen Nederlanders heeft overgewicht of obesitas
  • 5% van de Nederlanders zou op basis hun BMI in aanmerking komen voor bariatrische chirurgie
  • Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type II, elk jaar komen er 50.000-65.000 bij
  • Circa 7,5 miljoen Nederlanders hebben 1 of meer chronische aandoeningen
  • Ruim 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva

Doelstellingen

  • Op iedere faculteit een Students Experienced in Lifestyle and Food (SELF) cursus.
  • Op iedere faculteit een werkgroep bestaande uit verscheidene professionals (o.a. artsen, wetenschappers, bewegingsexpert, paramedici, geneeskundestudenten, onderwijskundigen), die zich bezig houdt met implementatie in de artsenopleiding.
  • Jaarcongres ‘SELF management – de patiënt en dokter van de toekomst’ op 17 november 2018, in het World Horti Center te Naaldwijk.
  • Ontwikkelen Kennissynthese ‘Voeding en Leefstijl in de Geneeskundeopleiding’, een document waarin wordt samengevat wat er momenteel aan leefstijlgeneeskunde op de verschillende faculteiten in het curriculum wordt aangeboden. In het voorjaar 2019 zal deze, samen met een manifest, worden aangeboden aan het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
  • Pilot lezingreeks voor alle studenten van de TU Delft, Leidse Universiteit en Erasmus Universiteit over voeding en gezondheid, gebaseerd op de al bestaande SELF cursus. De lezingreeks wordt georganiseerd in samenwerking met het WHC, Center for Sustainability (CfS) en het European Institute of Innovation and Technology (EIT) Health & Food.