Blog

Het XXL Probleem

5 mei 2018 | Pauline Nettesheim

Op 8 maart op de kop van Zuid in Rotterdam kwamen voedingsexperts, artsen, inspanningsfysiologen, praktijkondersteuners, psychologen, diëtisten, de voedselindustrie en een vertegenwoordiger van het ministerie van Volkgezondheid bij elkaar voor het allereerste Nationaal Obesitas Symposium.

Uiteraard waren wij van Student&Voeding er ook bij! Voor mij een kwestie van 5 metrohaltes reizen naar het LantarenVenster theater, was voor onze collega’s uit Amsterdam een autorit van 1,5 uur...

Dat obesitas een groot maatschappelijk probleem is, is ons allen wel bekend. Het feit dat het symposium uitverkocht was, zegt ook al iets. Tijdens de SELF-cursus van Rotterdam kwam de kaart van Nederland met de cijfers van het aantal mensen met overgewicht en obesitas ruimschots tot in overvloed aan bod. Het probleem is complex en is derhalve het beste te benaderden vanuit meerdere invalshoeken. Daar was dit symposium een mooi voorbeeld van.

Gezond eten, stress beperking, beweging, psychologie en maatschappij kwamen allemaal als thema aan bod. Zelf vond ik het praatje van prof.dr. Anita Jansen – hoogleraar experimentele klinische psychologie, sectie eetstoornissen en obesitas bij de Universiteit Maastricht - erg leuk. In het introductiepraatje kaartte prof.dr. Liesbeth van Rossum al de rol van cognitieve therapie bij overgewicht aan en prof.dr. Jansen borduurde hierop voort met haar "Ruik-therapie" – zoals ik het heb onthouden. Zij lieten deelnemers aan bepaalde voeding ruiken (Marsmallows enzo) net zo lang totdat de drang om het te willen eten weer afnam. Net als je heel lang in de keuken staat om te koken. Door de heletijd in de geur te staan, heb je uiteindelijk helemaal geen honger meer! Bij veel mensen die kampen met overgewicht is de associatie tussen voedsel zien en het MOETEN opeten heel groot. De impulsbeheersing loopt net wat anders. Door deze associatie te laten uitdoven, door het eten te laten zien, te laten ruiken, maar niet te eten kun je mensen helpen om minder impulsief om te gaan met voeding. Het deed me erg denken aan exposure therapie bij een fobie. Een interessante benadering, want tot nu toe waren de tips meer op gericht om prikkels te vermijden, zoals: koop geen snoep of leg geen koekjes op tafel. Maar hierdoor leer je uiteindelijk niet omgaan met de prikkel.

Tussendoor was er een leuk intermezzo door danser Juvat Westendorp van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Het lukte hem om de hele zaal, inclusief de professoren, te laten dansen op Bruno Mars en Big Shaq.

In de middag volgde het grote obesitas debat met o.a. de afgevaardigden van het Ministerie van Volksgezondheid, de directrice van Chocolade bij Nestlé Nederland, de verzekeraar Menzis en de zorgverleners. In mijn opinie een erg voorzichtig en veilig debat. Voordat het debat echt kon beginnen, was de tijd om en was het volgende thema aan de beurt. Desondanks een mooie eerste opstap om zoveel betrokkenen samen aan tafel te zien. Iedereen was het wel met elkaar eens dat het probleem groot is en dat we gezamelijk aan de slag moeten gaan.

Daarnaast was het vooral een leuke dag om weer eens medestudenten van de andere geneeskundefaculteiten te ontmoeten. Ook een moment om onze bondgenoten Jaap Seidell, Liesbeth van Rossum en, gericht op implementatie in het Erasmus MC, prof.dr. Verhoeven te laten zien dat wij van Student & Voeding de taak serieus nemen. Voeding & Leefstijl is geen eendagsvlieg!